De meeste onderzoeken vinden gunstige gezondheidseffecten van koffie bij een inname van drie tot vier kopjes per dag*. Dit geldt op populatieniveau. Op individueel niveau vraagt leefstijl altijd om maatwerk. Daarom hieronder “things about coffee”. Probeer vooral zelf uit, wat werkt voor jou en wat niet!
De cafeïne in koffie concurreert met een stofje dat onze slaapdruk reguleert (adenosine). Dit maakt dat koffie je een tijdelijke oppepper kan geven.
In koffie zit meer cafeïne dan in een enkele espresso.
De halfwaardetijd van cafeïne varieert tussen de 4 en 8 uur. Dit is heel persoonlijk en hangt van verschillende (genetische) factoren af. Heb je moeite met in slaap vallen, met doorslapen OF ervaar je weinig diepe slaap (bijv. gemeten met horloge of OURA ring)? En drink je nog koffie na 14.00? Dan wordt geen koffie meer drinken na 14.00 je eerste experiment.
Op populatieniveau wordt een gezonde maximale dosis op max 4 koppen koffie per dag gehanteerd. Echter sommige mensen krijgen van 1 kopje koffie per dag al een gejaagd gevoel. Ben je een stressgevoelig typje? Dan is het advies om niet meer dan 1, max 2 koffie per dag te drinken.
Filterkoffie is “gezonder” in die zin dat het minder van het stofje “cafestol” bevat. Cafestol kan bij overmatig gebruik cholesterolverhogend werken. (Nespresso) cupjes bevatten 2x zoveel cafestol dan filterkoffie. Daarom wordt een gezonde bovengrens voor “cupjesdrinkers” van max. 2 koffie per dag gehanteerd.
Koffie op nuchtere maag = (ongezonde) stress voor je lijf. De cafeïne in koffie zorgt voor een adrenaline reactie in je lijf, wat je natuurlijke opstart (het Circadiaanse ritme) in de war brengt. Hierdoor kan je later op de dag juist vermoeider worden. En dan gaat het koffiedrinken alsnog z’n doel voorbij.
Drink je koffie met melk? Probeer het dan altijd te combineren met een eetmoment zodat je bloedsuikerspiegel niet het plafond aantikt.
De “havermelkhype” is ooit ontstaan uit de overtuiging dat gewone koemelk lactose bevat waar niet iedereen even goed tegen kan. Nu zit daar een kern van waarheid in, maar als er meer bekend zou zijn over wat voor (vervangende) troep er in havermelk wordt gestopt, kan je jezelf de vraag stellen, wat is “ongezonder”? Zo heeft havermelk een hele hoge glycemische index (wat betekent dat het veel impact heeft op je bloedsuikerspiegel) en bevat het veel onnatuurlijke en bewerkte zaadoliën. Betere alternatieven zijn: rauwe (A2) melk, jersey melk, kokosmelk of cashewmelk. Vind je havermelk echt lekker? Geniet er dan gewoon van, maar bestel ze (zoals met alles), met mate.
Net als met elk voedingsproduct geldt ook voor koffie: niet iedere koffie is hetzelfde. Koffie is een massaproduct en wordt vaak bespoten met pesticiden. biologische koffiebonen van Ekoplaza of Café Intencion Aromatico van Albert Heijn. Liever cupjes? Kivu koffie capsules bio (via Pit&Pit) zijn biologisch en 100% composteerbaar.
Tot slot is het altijd goed om jezelf de vraag te stellen; kan ik ook zonder? Een afhankelijkheidsrelatie met welk middel ook, is nooit een gezond start- of uitgangspunt. Dry january al achter de rug? Dan moet een maand zonder koffie ook lukken -;).
Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. bmj, 359.